Responsiv versus mobil website
01. dec 2014
Faglige artikler

Responsive websites versus mobilsites

Stadig flere brugere tilgår websites fra deres smartphones, tablets eller andre mobile enheder. Det sætter større fokus på tilgængeligheden og stiller krav til, at websites kan bruges i flere forskellige formater og er brugervenlige, ligegyldigt hvilken enhed man besøger dem fra.

De seneste statistikker viser, at 70 % af alle mobilbrugere dagligt går på internettet fra deres mobiltelefon. Det betyder, at flere websites får en stor andel af deres besøg fra mobilbrugere og derfor bliver nødt til at arbejde lige så meget med deres mobile website som med det almindelige website.

Ved du, hvor mange besøg du har fra mobilbrugere? (Statistik-programmer som Google Analytics kan give dig svaret). Og er dit website optimeret til at blive brugt på en mobiltelefon og præsentere din virksomhed på bedst mulig måde for mobilbrugere?

Når dit website skal optimeres til visning på mobile platforme er der to grundlæggende måder at gøre det på: Gøre dit website responsivt eller lave et separat mobilwebsite. Der er fordele og ulemper ved begge former, og det vil være forskelligt fra website til website, hvad der er det bedste valg.

Responsivt website:

Et responsivt website er et website, hvor alt indholdet automatisk tilpasser sig skærmstørrelsen. Prøv fx at se vores website www.intern1.dk og gør browservinduet større og mindre. Her vil du se at indholdet tilpasser sig og at fire kolonner fx laves til to når vinduet bliver mindre. Det er samme indhold, men det vises blot i en bedre tilpasset udgave, så man ikke behøver at zoome ind og ud på skærmen.

Fordele:

  • Indholdet på mobil og computer er ens og skal derfor kun vedligeholdes ét sted.
  • Indholdet passer til alle skærmstørrelser, og du skal derfor ikke bekymre dig om mobiler, tablets og evt. nye mobile enheder eller skærmstørrelser.

Ulemper:

  • Siden kan nemt blive tung og langsom fordi det fulde website indlæses på en mobil med ikke altid lige stabil forbindelse.
  • At lave et responsivt website kræver ombygning af / integration med dit nuværende website. 

Mobilwebsite:

Et mobilwebsite er et separat website, som et script sørger for at dirigere de besøgende hen til, hvis de bruger en mobiltelefon. Mobilwebsitet kan bruge samme indhold som det almindelige website, men ofte optimeres indholdet, så kun det vigtigste indhold og tekst er med på mobilsitet.

Fordele:

  • Indholdet kan specialtilpasses til mobilbrugere.
  • Man kan bygge et mobilsite, uden at det behøver påvirke dit nuværende website væsentligt.

Ulemper:

  • Hvis indholdet er forskelligt, skal man opdatere indhold og tekst to forskellige steder.
  • Et mobilwebsite vil ikke altid se godt ud på tablets, og du skal derfor overveje en løsning til tabletbrugere. 

Vil du gerne optimere dit website til mobilbrugere, men er du stadig i tvivl om, hvad der er den rigtige løsning for dig? Så tøv ikke med at kontakte os. Vi kan hjælpe dig med at optimere dit website til mobilvisning, og vi har både arbejdet med responsive løsninger og mobilwebsites.

diskussion